Skip to content
Kezdőlap » Blog » Tájékozódjunk a neten a tüneteink alapján vagy inkább ne? – szakértőinket kérdeztük​

Tájékozódjunk a neten a tüneteink alapján vagy inkább ne? – szakértőinket kérdeztük​

Nem igazán létezik egyértelmű válasz arra, hogy javít vagy ront-e a helyzeten, ha rákeresünk a tüneteinkre a neten, hiszen elég sok tényezőtől függ a kimenetel. Tünettől is függ, olvasottságtól, digitális képzettségtől, médiatudatosságtól, sőt még a pszichés beállítódásunktól is. Egészségközpontunk szakértői gyakran végeznek tájékoztató munkát a gyógyítás mellett, így mikor megkérdeztük őket a témában, nem lepődtünk meg a válaszokon.

A tájékozódás és a tájékoztatás fontos!

A Mályvavirág Alapítvány támogató rendelőjeként mi is szerepet vállalunk a humán papillomavírus-, a HPV-prevenció, és a nőgyógyászati daganattal kapcsolatos információk terjesztésében.

Azon túl, hogy betegeinket támogatjuk a gyógyulásban, rendelőnkben helyet adunk az Alapítvány Intim Boltjának, ahol személyesen is megtekintheted az Alapítvány webshopjában található intim termékeket.

Internet és az otthoni diagnosztika

Egy kattintásra vagyunk minden hasznos tudástól, az internet zsúfolásig tele egészségügyi tanácsokkal és tünetleírásokkal. Valamilyen oknál fogva azt képzeljük magunkról, hogy egy ilyen tudásbázis birtokában a többéves orvosi diagnosztikai tanulmányok eltörpülnek, hiszen a kereső okos algoritmusa rögtön képes megállapítani bajunkra a gyógyírt. Attól függően, hogy milyen beállítottságúak vagyunk lebeszélhet kezelésekről, rábeszélhet tinktúrák, csodakapszulák vásárlására, ahelyett, hogy arra beszélne rá, találkozzunk egy orvossal. Az orvos sem mindenható, de ellentétben az internettel, az ő mestersége a gyógyítás. 

A digitális technológia fejlődésével és a mesterséges intelligencia megjelenésével azonban vannak reményteli fordulatok, a digitálisan tapasztaltabb fiatal-középkorú korcsoport pedig nagyobb affinitást mutat a hiteles és valóban hasznos internetes tartalmak kiválasztásában. A tapasztalat mégis az, hogy még ez a korosztály is aggasztóan kevésszer jár szűrővizsgálatokra, hiába olvas róla sok helyen, sok jó forrásból.

A veszély nem csak abban áll, hogy nem vagyunk képesek megkülönböztetni a megbízhatatlan weboldalakat, hanem a rosszul feltett kérdés is tévútra vihet, hiszen egy orvos számára a tünetcsoportok együttese sokkal beszédesebb, mintha a Google-t megkérdeznénk, hogy miért tapasztalunk hüvelyi vérzést akkor is, ha épp nem menstruálunk. 

A megelőzésben sokat segíthet a tájékozottság, de a vizsgálatokat nem lehet megspórolni vele. 

Mit mondanak orvosaink az öndiagnosztikáról

Dr. Lukács Edina, szülész-nőgyógyász, a Mályva Egészségközpont HPV-specialistája meglepő mód azzal kezdi, hogy ha az orvosok is rengeteg új ismeretanyagot szereznek az interneten keresztül (orvosi, kutatási publikációk), akkor ne csodálkozzunk, hogy a páciens is szinte azonnal kíváncsi a leletének magyarázatára, amint azt az EESZT felületéről letöltötte.

Óvatosan az azonos betegséggel diagnosztizáltak internetes csoportjaival

A doktornő kiemeli, hogy „csak megbízható oldalról fogadjunk be információkat és fogadjunk el tanácsokat. Habár az internet és akár azonos betegséggel diagnosztizáltak csoportja rengeteg hasznos információt ad át, érdemes ezeket óvatossággal kezelni, ugyanis a betegség lehet ugyanaz, az alapja is ugyanaz, de két ember nem egyforma. Egyénre szabott valamennyi kezelési módszer, melyet komplexen az internet, vagy nem szakavatottak nem biztos, hogy átlátnak”.

A megfelelő mennyiségű és minőségű információ jelentősége

A Stop HPV kezdeményezés oldalán is olvashatjuk, hogy a tüneteink felfedezésével, vagy éppen a leletek láttán a „szorongás mértéke a bizonytalanság hatására fokozódik, ugyanis ilyen helyzetben csökken a szituációra gyakorolt kontrollérzetünk”. Az információszerzés lehet az út első állomása a kontroll visszaszerzésében. Hiszen, ha ismerjük a helyzetet, amiben vagyunk, tudjuk, nagyjából mire számíthatunk, mire kell felkészülnünk, a szituáció konkrétabbá, kézzelfoghatóbbá, ezáltal elviselhetőbbé és kezelhetőbbé válik.

Tehát a megfelelő, hiteles forrásból történő tájékozódás jelentősen csökkentheti a negatív érzelmeket. Válasszunk olyan ismeretterjesztő weboldalakat, amelyek a tájékoztatás céljából készültek – bulvárlapok, magazinok írásait fenntartással olvassuk -, de jó megoldás még, ha a kifejezetten érintettek számára kidolgozott segítő kiadványokat lapozgatunk.

Tehát a megfelelő, hiteles forrásból történő tájékozódás jelentősen csökkentheti a negatív érzelmeket. Válasszunk olyan ismeretterjesztő weboldalakat, amelyek a tájékoztatás céljából készültek – bulvárlapok, magazinok írásait fenntartással olvassuk -, de jó megoldás még, ha a kifejezetten érintettek számára kidolgozott segítő kiadványokat lapozgatunk.

pretty-mature-woman-browsing-phone1

A Google a barátunk!

„Látom a 60-70 éves nagymamákat, ahogy az okostelefonjukon a Google hangfelismerő funkcióját használva keresnek infókat. A fiataloknál ez már evidencia. Szerelni vagy készíteni akarok valamit, első a Youtube. Ötleteket gyakran a Pinterstről gyűjtök. Tünetem van, én magam is rögtön ráguglizok. Így működünk a mai digitalizált világban. Ami azonban az orvosi és pszichés tüneteket illeti, fontos felhívni a figyelmet, hogy a neten talált információk általános jellegűek. Nem személyre szabottak, így szükséges kellő fenntartással és távolsággal kezelni azokat. Tüneteink hátterében rendkívül összetett, komplex tényezők állnak, ráadásul bonyolult összefüggésekben.” – válaszolja kérdésünkre Koós Zsuzsanna, egészség-pszichológus, mentálhigiénés szakember kollégánk. Zsuzsanna szerint – különösen pszichés nehézségeink önvizsgálatakor – nem a googlizással jön a megoldás, annál azért többet kell tennünk az igazság feltárásához.

Az alábbiakban Zsuzsanna tippjeit fogaljuk össze a netes tájékozódás témában: 

  1. Kerüljük az öndiagnosztizálást a netes szörfölések során. Minél tájékozottabbak vagyunk, annál könnyebben belecsúszunk abba, hogy majd minden diagnózist magunkra húzzunk, hisz ismerősen csengő dolgokra fogunk bukkanni. 
  2. Mindig emlékeztessük magunkat, hogy rendkívül összetett lények vagyunk biológiailag, biokémiailag, mentálisan, érzelmileg és szellemileg is. 
  3. Egymást se diagnosztizáljuk! Hajlamosak vagyunk lelegyszerűsítve önmagunkra és másokra is címkéket aggatni. Ne tegyük! Tájékozódjunk, tanuljunk, szerezzünk minél több ismeretet, ám kellő fenntartással, megkérdőjelezéssel, legfeljebb feltételezéssel élve érdemes minden infót kezelni. 
  4. Technikákat, praktikákat fellelhetünk a neten, amik tudnak épp hasznosak lenni, ám legyen mindig cél a biztonság, és az egymásra is vigyázás! 
  5. A mértékletesség és az aranyközépút keresése, mint tuti szabályok tehát a neten való tájékozódásra is érvényesek és alkalmazandóak!
Képek forrása: Freepik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button