Skip to content

Mályvavirág Alapítvány

A Mályva Egészségközpontban kapott helyett a Mályvavirág Alapítvány, amely 2013 óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért dolgozik. Számos projekttel, kampánnyal és edukációval segíti az egészség- és betegség-értés területeit, szorosan együttműködve szakemberekkel, szakmai szervezetekkel.

Mit nyújt az Alapítvány?

A Mályvavirág Alapítványt felkeresheti bárki, akinek segítségre, tanácsra van szüksége a humán papillomavírus kapcsán, legyen szó akár prevencióról, akár egy fennálló fertőzés esetén felmerülő kérdésekről. Ezen kívül az Alapítvány tájékoztatást, tanácsadást nyújt nőgyógyászati daganattal érintettek számára. Ezek a tanácsadások a Mályva egészségközpontban térítésmentesen vehetők igénybe. Időpontfoglalással konzultáció igényelhető az Alapítvány elnökéhez, Tóth Icóhoz, aki maga is méhnyakrák-túlélő.

A Mályva Egészségközpontban lehetőség van az Alapítvány intim shopját megtekinteni. A termékek a nőgyógyászati daganattal érintettek szexuális rehabilitációját segítik.

Az Alapítvány tevékenysége 

A HPV-fertőzés a mai napig tabutéma, így a kommunikáció ezen a területen rendkívül nehéz. Az Alapítvany Edukációs programokkal és kampányokkal, kiadványokkal, online szülői értekezletekkel, ismertető videókkal dolgozik a megelőzés fontosságára való figyelemfelhívásért.

Az általános tájékoztatás mellett célzottan szólnak a nőkhöz olyan témákban, mint a méhnyakszűrésen való részvétel népszerűsítése, a szűrési bizalom és a motiváció erősítése. Elengedhetetlenül fontos, hogy a nők tisztában legyenek azzal, hogy a méhnyakrákos megbetegedések közel 100%-át a humán papillomavírus okozza. Magyarországon a HPV éves szinten több mint ezer méhnyakrákos diagnózist eredményez, és ez a betegség 400 halálesetért felelős (1) (2). A vírus ellen azonban létezik védőoltás, amely – szűréseken val rendszeres részvétellel segíthet abban, hogy a vírus okozta betegségek kialakulását megelőzzük, a már kialakult betegséget pedig a szűrésen időben felismerjék, így javítva a gyógyulási esélyeket.

A nők számára léteznek rutinszerű szűrési módszerek, ezek a citológiai vizsgálat és a HPV-teszt. A férfiak számára azonban ilyen egyelőre nem elérhető. Az elmúlt években kiderült, hogy az alacsony és a magas kockázatú HPV-típusok egyaránt veszélyt jelenthetnek a férfiak számára is, tehát a megelőzés az ő számukra is fontos. A Kardvirág Programon keresztül a Mályvavirág Alapítvány ezért célzottan hozzájuk szól.

A tizenévesek számára 2022-ben elindult a Mályva Tinik Program, melynek célja, hogy a tizenéves korosztály is megértse, mi a HPV, mi az oltás, és mit tudunk megelőzni vele. A Program részeként a Mályva Tinik csapat, azaz 10-18 év közötti fiatalok segítségével született meg a COOLTAS képregény, melyet 2022 szeptemberétől az egész iskolaéven keresztül napi szinten lehetett figyelemmel követni social media felületeken. A kalandok, izgalmas fordulatok olvasása közben minden fontos információt megtanulhattak az érdeklődők a HPV-ről.

Mindenkinek tudnia kell, mi az a humán papillomavírus, ezért jött létre a STOPHPV.HU weboldal, amely naprakész és teljeskörű információt biztosít mindenkinek. A nem negatív HPV-eredménnyel rendelkezőknek a további lépésekkel kapcsolatban segítséget nyújthat az az unikális térkép, amely bemutatja az összes lehetséges lépést egy ilyen esetben. 

A méhnyakrák mellett a Mályvavirág Alapítvány a többi nőgyógyászati daganattal érintett nőt és a családokat is segíti. Legyen szó méhtestrákkal, petefészekrákkal, szeméremtest- vagy hüvelyrákkal érintettekről vagy a környezetükről, a segítség a betegút minden pontján nélkülözhetetlen. Különböző kiadványokkal, tanácsadással, rehabilitációs eszközökkel, tapasztalattal, közösséggel, sorstárs-összekapcsolással segítünk. Emellett 2021-ben debütált az ’Év egészségügyi honlapja’ díjat is elnyert Mályvabetegút  digitális betegútkísérő platform. Onkológus orvossal közösen vázolták fel az öt nőgyógyászati daganat betegútját, meghatározták az állomásokat, majd ezeket feltöltötték laikusok számára is érthető, egyben a szakmai protokolloknak is megfelelő tartalommal, segítő kiadványokkal, filmekkel, hasznos oldalakkal. 

Az érintetteket és az érdeklődőket segíti még az folyamatosan fejlesztett rehabilitációs program, és olyan, külföldről importált segédeszközök, melyek elérhetők a Mályvavirág webshopjában. Országosan 18 Mályvavirág Ponttal dolgoznak, melyek az Alapítvány meghosszabbított karjai, rajtuk keresztül az egész országban meg tud jelenni a segítő tevékenységük.

Víziójuk, hogy ne legyen HPV a világban, és hogy a nőgyógyászati daganattal érintettek és hozzátartozóik minél előbb megtalálják őket.

Tóth Icó-dr. Lukács Edina: MályvaZseb – HPV és minden, ami még belefért (2020) 35-36. old
Nemzeti Rákregiszter 2019  – http://stat.nrr.hu

Call Now Button