Skip to content

Gyógytorna

Mi is az a gyógytorna? Mi történik egy kezelés során?

Az emberek többségének e szó hallatán az jut eszébe, hogy egyszerű, monoton gyakorlatsorokat végzünk, és leginkább műtét vagy sérülések után van rá szükség. A gyógytorna rengeteg probléma megoldásában segíthet. Az operáció utáni felépülés és traumás sérülések rehabilitációja mellett segít a mozgásszervi problémák gyógyításában, megelőzésében is. Rengeteget ülünk a munkahelyünkön és az otthonunkban egyaránt, és emellett keveset mozgunk. A gyógytorna megoldást adhat az ülő életmód által kialakult gerincproblémák kezelésére is. Az első kezelés alkalmával alapos állapotfelmérést végzünk, amellyel differenciáljuk a probléma forrását. Ezután a problémának megfelelő kezelési technikát is használhatunk a torna mellett. Ha szükséges, lazítjuk lágyrész-kezeléssel a feszes izmokat, szöveteket, manuálterápiával oldjuk a merev, problémás ízületeket, idegi érintettség esetén pedig a neurodinamikai kezelés is segítséget nyújthat.
Nyiroködéma esetén a tornagyakorlatok mellett a nyirokmasszázs is megoldást adhat az ödéma csökkentésére, megszüntetésére.
A kezelések és a torna mellett lehetőség van kineziológiai tapasz alkalmazására is, amellyel rá tudunk segíteni a mozgásszervi fájdalmak enyhítésére, az ízületek stabilan tartására és az ödéma, duzzanatok csökkentésére.

Mivel foglalkozik a gyógytornász?

A gyógytornász olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező egészségügyi szakember, aki mozgásterápával és manuális technikákkal kezeli pácienseit. Önálló fizioterápiás vizsgálatok, tesztek alapján méri fel a kezelt személy mozgásszervi állapotát, és állít fel egy funkcionális diagnózist. A mozgásterápia kezelési tervét és célját a beteg vizsgálati eredményei, a szakmai protokollok és az orvosi diagnózis alapján határozza meg, majd osztja meg a pácienssel. A terápia részét képezik a manuális és lágyrész-technikák, illetve a passzív és aktív gyakorlatok egyénre szabott és fokozatosan felépített kezelési programja. A holisztikus gondolkodású terapeuta folyamatosan képezi magát, és innovatívan gondolkozik a kezelés felépítése és alkalmazása során. Hiszen minél több „eszköz” van a kezében, annál komplexebben tudja vizsgálni a fájdalom okát, és választhatja ki a leginkább alkalmas módszert a panasz kezelésére.

A gyógytornász a tevékenységét az alábbi területeken végzi:

  • Primer prevenció: Ha a mozgásszervi problémák kialakulásának megelőzése a cél.
  • Szekunder prevenció: Ha a betegség időtartamának csökkentése, súlyosságának mérséklése és a szövődmények megelőzése a cél.
  • Tercier prevenció: Ha a mindennapi tevékenységek végrehajtásában való akadályoztatottság mértékének mérséklése, a rehabilitáció eredményességének elősegítése a cél.


Terápiák, rehabilitáció
Az első találkozás egy állapotfelméréssel kezdődik. Ezután a páciens és a szakember megbeszélik, hogy az állapotfelmérést rögtön kövesse-e tornafoglalkozás, vagy egy külön időpontban folytatják a tornával. A gyógytorna-kezelés igénybe vehető egyéni, páros és csoportos foglalkozás keretében is.

Állapotfelmérés:

A gyógytorna mindenképpen állapotfelméréssel kezdődik, függetlenül a fájdalom és a sérülés típusától. Fontos, hogy megismerjük a páciens kórelőzményét, jelenlegi állapotát és panaszait. Első alkalommal az anamnézis felvétele történik meg a páciens beszámolója és a korábbi orvosi dokumentációk alapján. Ezt követik a mozgásszervi vizsgálatok. Ez alapján állítható fel a fizioterápiás terv. A pácienssel közösen meghatározott célokat követően tájékoztatást adunk a megfelelő terápiáról, annak jótékony- és mellékhatásairól, valamint hogy milyen rendszerességgel kell megismételni a kezelést.

Kinesio Tape:

A Kinesio Tape egy pamutszövet akril bevonattal. Egy bőrre felhelyezett rugalmas ragasztó, amely a testünk keringési- és idegrendszerét befolyásolja. Serkenti a szöveti regenerációt és az öngyógyítási, gyógyulási folyamatokat. Tehermentesít, és serkenti a test fájdalomcsillapító folyamatait. Segíti az izmok funkcióinak megfelelő ellátását, támogatja a vénás keringést, tartja az ízületeket, korrigálja a testtartást. A Kinesio Tape-terápia használható ízületek stabilizálásra, a nyirokkeringés támogatására és a tónusos izmok lazítására. Alkalmazható akut és krónikus panaszok esetén is.

Köpölyözés:

A terápia során a speciális harangok vákuum segítségével oldják a letapadásokat, a kötőszöveti- és az izomfeszüléseket. A bőr gyakran kipirosodik a kezelt régióban, hiszen a szövetek anyagcseréje erőteljesen megélénkül a köpölyök hatására. Ennek következtében létrejövő jótékony hatások: fájdalomcsökkenés, mozgástartomány növekedése, keringés fokozódása, kötőszöveti diszfunkciók oldódása, valamint csökken a sérülések után kialakult ödéma. Remek kiegészítő terápia a gyógytorna és a manuálterápiás kezelések mellett.

Floss-kezelés:

A flossing egy olyan terápia, amely egy speciális gumiszalag szakszerű felhelyezésével, a kompressziós erőket kihasználva preventív és rehabilitációs terápiaként is alkalmazható.  A szalag felhelyezése után kompresszió alá kerül az adott kötőszövet és/vagy ízület. A kezelt területen a kompresszió idejéig a vérkeringés lelassul, majd a levétel után hirtelen erőteljesen fokozódik, mely által a felgyülemlett nyirok és folyadék gyorsabban elszállítódik. Ennek következtében létrejövő jótékony hatások: fájdalomcsökkenés, mozgástartomány növekedés, keringés fokozódása, kötőszöveti diszfunkciók oldódása, valamint csökken a sérülések után kialakult ödéma.

FDM (fascia disztorziós modell):

Fascia-hálózatunk egy pókhálóhoz hasonló rendszert alkot, mely az egész testünket átszövi tetőtől talpig. Ez köti össze a csontokat, izmokat, inakat, ereket, idegeket, szerveket. A fascia képes kiszáradni, sérülékennyé válni, gyakran a mozgáshiány, a túlterhelés, vagy egy hirtelen erőhatás a test valamely részén disztorziókat hozhat létre.
Az FDM-terápiát alkalmazó szakember arra figyel leginkább, hogy páciense hogyan kommunikálja le fájdalmát, hova mutat, és hogyan mutatja a fájdalmat. Ez a terápia, ha akut problémával érkezik a páciens, perceken belül megszünteti a fájdalmat és növeli a mozgástartományt. A kezelés fájdalommal jár az erős kompressziókra épülő fogások miatt, de aki pár perc kellemetlenséget el tud viselni a kedvezőbb életminőség érdekében, mindenképp hálás lesz a terápia hatásáért.

Mikor segíthet az FDM?
Ha a fájdalom:

  • pontban szúr – egy ujjal rámutat a szúró pontra (Continuum disztorzió)
  • vonal mentén ég, húz – egy vonal mentén egy vagy több ujjával mutatja a fájdalmas területet (Triggerband)
  • diffúz terület mélyén tompán nyom belül – fogja több ujját és nyomkodja, gyúrkálja ezt a területet  (Herniálódott triggerpont)
  • ízületben belül fáj, feszít – egész tenyérrel fogja az ízületet és közben mozgatja, forgatja azt  (Falt disztorzió)
  • zsibbad, bizsereg, érzék-kieséses, villámszerűen belecsapó a fájdalom – egész tenyérrel simogatja nagy felszínen  (Cilinder disztorzió)
  • nem fáj, csak nem mozog – ráteszi a tenyerét és meg se mozdítja  (Tektonikus fixáció)
Call Now Button